Biografie - Detremain

Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie
Ludwig van Beethoven (1770-1927)
Erick Detremain
Ga naar de inhoud

Biografie

INVLOEDEN
Muzikanten die invloed hebben gehad op mijn gitaarspel zijn: Carlos Santana. Zijn beide nummers Europe en Samba Pa Ti waren een van de eerste nummers die ik ging naspelen. Combinatie van Latin American muziek met blues gaf mij de aanzet om beide nummers te oefenen.
Al Di Meola was voor mij een virtuoos met een zeer bijzonder speltechniek en stijl. Ook Latina American muziek met rock invloeden. Hij gaf met zijn lp’s en later cd’s de aanzet om meer variaties te brengen in mijn spel.
B.B. King, de grote blues gitarist (R.I.P.). Ongekend niveau met gevoel voor emotie en spel.
Gary Moore (R.I.P.) is voor mij de gitarist die mij beïnvloed heeft door heel veel emotie in het spel te leggen. Zoals hij dat kon geldt voor mij nog steeds als super getalenteerd.
David Gilmour geldt voor mij als het grote voorbeeld om met rustig spel mooie melodielijnen op te bouwen en zo de sfeer, de emotie en de liefde voor de muziek als taal toe te passen.
Door verscheidene muziekkenners word ik ook als zodanig herkend qua speltechniek.

STIJLEN
Mijn gitaarspel varieert nogal. Zodra ik op de elektrische Teye-gitaren speel wordt dit overwegend symphonisch/progressive en blues. Zo ook met mijn 12-snarige akoestische gitaar wordt mijn spel naar de symphonische kant geduwd zoals Boston dat toepaste met een 12-snarige gitaar..
Met mijn Gretsch wordt de stijl heel anders en ga ik meer jazz-achtig spel spelen. Wel met mijn eigen favoriete geluid die de Gretsch meer tot zijn recht laat komen.
Met de Cordoba flamenco-gitaar ga ik weer een heel andere richting uit. Een kleine mengeling van jazz, flamenco-achtig en eigen ontstane techniek die deze bijzondere gitaar tot zijn recht laat komen.
Op de akoestische Guild gitaar voert de jazz en/of pure begeleiding de boventoon.

ANDERE VOORBEELDEN
Door mijn jarenlange spelen in diverse bandjes en als begeleiding in de kerk is mijn spel zeer gevarieerd geworden: jazz, blues, rock, symphonische rock, begeleiding, met elektrisch gitaar, semi-akoestisch of akoestisch versterkt. In een band, een duet of als solist instrumentaal. Het delen van de muziek die ik speel is en blijft voor mij het delen van de taal die iedereen begrijpt.
Terug naar de inhoud