BIOGRAFIE - DETREMAIN

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BIOGRAFIE

WAT BETEKENT MUZIEK VOOR MIJ
 
Weet je wat echt gelukkig maakt? Genieten van muziek! Het brengt je bij wat je diep van binnen voelt maar zelf niet onder woorden kunt brengen.
Dat heet: ongeremd geluk!
Marianne Meire schreef in Plus Gezond het volgende: "Muziek, dans of beeldende kunst kan je zo diep raken dat je een moment van euforie beleeft. Wat jou dat diepe geluksgevoel geeft hangt natuurlijk van je smaak af. Sommige mensen worden helemaal warm van middeleeuwse miniaturen, anderen beginnen te stralen als ze een nummer van Bruce Springsteen horen. Wat jouw voorkeur ook heeft, één ding staat vast: van muziek is wetenschappelijk aangetoond dat hoe meer rillingen een muziekstukje je bezorgt, hoe meer dopamine er vrijkomt. En dopamine is verbonden met het genotscentrum in de hersenen. Muziek kan je daardoor energie geven of je rustig maken. Muziek kan depressieve gevoelens afvlakken, fileleed verzachten en je kalmeren bij de tandarts.
Iedereen kan leren genieten van kunst en op die manier een levenskunstenaar worden. Maar je moet wel naar een vorm zoeken die bij jou past. Als je gelukkig wordt van André Rieu, dan moet je dat niet opgeven omdat een ander zijn muziek waardeloos vindt. Misschien wijst dat concert van André Rieu je wel de weg naar een nieuwe wereld van klassieke muziek. Of je krijgt meer energie doordat je geluisterd hebt naar een muziekstuk of nummer van een rockband.
Want je hebt minder nodig om gelukkig te zijn als je van muziek kunt genieten."

Muziek maken geldt voor mij als een belangrijk deel van mijn leven. Taal is mooi. Nederlands, Engels, of oude talen. Iedere taal heeft zo zijn kracht. Maar muziek heeft naast kracht ook de emotie en kan daarin een boodschap brengen. Zelf zeg ik altijd dat muziek de mooiste internationale en emotionele taal is die iedereen op de wereld verstaat.
 
Daarom ben ik het volledig eens met het citaat van Ludwig van Beethoven: 'Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie'.

INVLOEDEN
Muzikanten die invloed hebben gehad op mijn gitaarspel zijn: Carlos Santana. Zijn beide nummers Europa en Samba Pa Ti waren een van de eerste nummers die ik ging naspelen. Combinatie van Latin American muziek met blues gaf mij de aanzet om beide nummers te oefenen.
Al Di Meola was voor mij een virtuoos met een zeer bijzonder speltechniek en stijl. Ook Latina American muziek met rock invloeden. Hij gaf met zijn lp’s en later cd’s de aanzet om meer variaties te brengen in mijn spel.
B.B. King, de grote blues gitarist (R.I.P.). Ongekend niveau met gevoel voor emotie en spel.
Gary Moore (R.I.P.) is voor mij de gitarist die mij beïnvloed heeft door heel veel emotie in het spel te leggen. Zoals hij dat kon geldt voor mij nog steeds als super getalenteerd.
David Gilmour geldt voor mij als het grote voorbeeld om met rustig spel mooie melodielijnen op te bouwen en zo de sfeer, de emotie en de liefde voor de muziek als taal toe te passen.
Door verscheidene muziekkenners word ik ook als zodanig herkend qua speltechniek.

STIJLEN
Mijn gitaarspel varieert nogal. Zodra ik op de elektrische Teye-gitaren speel wordt dit overwegend symphonisch/progressive en blues. Zo ook met mijn 12-snarige akoestische gitaar wordt mijn spel naar de symphonische kant geduwd zoals Boston dat toepaste met een 12-snarige gitaar..
Met mijn Gretsch wordt de stijl heel anders en ga ik meer jazz-achtig spel spelen. Wel met mijn eigen favoriete geluid die de Gretsch meer tot zijn recht laat komen.
Met de Cordoba flamenco-gitaar ga ik weer een heel andere richting uit. Een kleine mengeling van jazz, flamenco-achtig en eigen ontstane techniek die deze bijzondere gitaar tot zijn recht laat komen.
Op de akoestische gitaar voert de jazz en/of pure begeleiding de boventoon.

ANDERE VOORBEELDEN
Door mijn jarenlange spelen in diverse bandjes en als begeleiding in de kerk is mijn spel zeer gevarieerd geworden: jazz, blues, rock, symphonische rock, begeleiding, met elektrisch gitaar, semi-akoestisch of akoestisch versterkt. In een band, een duet of als solist instrumentaal. Het delen van de muziek die ik speel is en blijft voor mij het delen van de taal die iedereen begrijpt.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu